Orrfugl- og tiurleik fotopakke Book

Opplev de tøffeste fuglene i skogen sammen med likesinnede fotoentusiaster i en hyggelig “all inclusive” pakke!

På denne turen får du hele fire dager med foto; to dager med tiur og to dager med orrfugl. Fotograferingen foregår ute på morgenen. Du må overnatte i fotoskjulene for å være klar når spillet begynner i god tid før solen går opp. Guiden tar deg med til skjulene og vil hente deg igjen neste morgen. På dagtid har du fritid, og vil ha tilgang til det du trenger; strøm, internett, seng, soverom og dusj. Guiden ordner i stand hovedmåltidene. Dersom været er fint er det mulig å ta en utflukt på dagtid for å se etter ulike fugler, f.eks. jerpe, lavskrike, hvitryggspett, ++. På en slik utflukt er det også muligheter for å treffe på både skogens konge elgen, samt hjort og rådyr.

Biologi og adferd

Denne turen vil by på unike fotoopplevelser på både orrfugl og tiur. Begge disse fuglene er typisk for de nordboreale skogene, og har gjennom tidene blitt knyttet til mange myter og historier blant lokalbefolkningen. I moderne tid har de blitt vel kjent som et yndet fotoobjekt.

Om våren viser hannfuglene seg i all sin prakt på spillplassen, et fast sted hvor flere hanner samles årlig. Målet for hannfuglene er å lokke til seg hønene og å få parre seg med dem. Dette gjør de ved å få vist seg som størst, sterkest og flottest. Showet består av en enestående oppvisning tilknyttet territoriell adferd, som gjerne inkluderer mye lyd, fremvisning av fjærdrakt, og dersom vi er heldige får vi også se slossing og paring.  

På våre leiker i Oppdal har det de siste årene vært et gjennomsnitt på rundt 5-8 fugler per leik, både hos orrfuglen og tiuren. Tiuren er en stor og mystisk fugl på opp til fem kilo som spiller i skogen, mens orrfuglen er en mindre og mer livlig variant på halvannen kilo som har leik ute på åpne myrområder. Fuglene spiller om morgenen, og starter gjerne før det er antydning til lys. I slutten av april - begynnelsen av mai betyr det at fuglene vanligvis begynner klokken 02.00-03.00 på morgenen. Da er det ikke fotolys enda, men det er anbefalt å beskue fuglene likevel for å studere atferd, samt for å nyte opplevelsen inntil fotolyset kommer. Overgangen april-mai betegnes som “høneuka”. Da er hormonnivået på topp, og det er nå hønene kommer til sin utvalgte hann for å bli parret. Solen kommer opp rundt 06.00, og de pleier vanligvis å gi seg mellom klokken 07.00 og 09.00. Det er viktig å huske på at dette er svært sky fugler, som ved den minste mistanke om fare kan ta til vingene og avslutte dagens leik.

 

Praktisk info om foto og fotoskjul:

Fotoskjulene består av teltløsninger, og anses som svært primitive. Årsaken er at vi ønsker minimal ødeleggelse og forstyrrelse på lokalitetene vi benytter, da vi tar bort skjulene utenfor sesong. Dette betyr også at det ikke er varme i skjulene, og heller ikke noe som hindrer lyd fra å komme ut.

På tiurleiken er det viktig å komme dit tidlig på kvelden for så å overnatte i fotoskjulet, da tiuren gjerne kommer gående i skumringen og sitter utenfor kamuflasjen hele natten. Hvis tiuren værer lyder eller bevegelser fra fotoskjulet kan det være nok til at den forflytter seg bort, og sjansene for å få gode bilder reduseres. Det betyr at det er viktig å være stille. Det er stort sett én tiur nær kamuflasjen. De andre kan tidvis skimtes i skogen et lite stykke lengre unna. Skjulet er satt opp ved den tiuren som pleier å lokke til seg flest høner. Det er omtrent 1km å gå til fotoskjulet for tiur i flatt terreng.

Orrfuglene sitter i myrkanten et godt stykke unna skjulet før de ankommer leiken på natten. Her er det derfor ikke like nøye med å være stille før de kommer. De bråker også mere, og tillater mer lyd fra teltet etter hvert som de har spilt seg varme. Dette fotoskjulet er mobilt, og vi kan flytte på det for å variere fotomulighetene med motlys/medlys etter hva som er ønskelig. Orrfuglene er svært morro å fotografere, da de har kjappe bevegelser, og stadig sloss med naboen om hønenes gunst.

Om nettene er det gjerne minusgrader, så det er nødvendig med varme klær, og gjerne så lydløse som mulig. Vi må gå ca 500 meter over ei myr for å komme til fotoskjulet for orrfugl.

Kamerautstyret som benyttes bør være lyssterkt for å få optimal utnyttelse av lyset. Avstanden til de nærmeste fuglene er stort sett fra 3 til 50 meter alt etter som de forflytter seg, men normalavstand er rundt 15-20 meter. Det er lurt å benytte stativ, og ofte er det ønskelig å komme så nært bakken som mulig ved å f.eks. legge kameraet ned på en sekk.

 

Når du ikke er på leiken

Guiden kommer og plukker deg opp i ni-tiden når leiken er ferdig. Hvis været er greit tar vi frokosten ute, og hvis ikke drar vi tilbake til basen for å ta frokosten der. På dagtid har du fri, og kan gjøre det du måtte ønske. Basen er hjemme hos guiden, og du får tilgang til alt av fasiliteter i huset. Du får tildelt egen seng for å ha muligheten til å ta en dupp, samt tilgang til kjøleskap med mat, håndkle og dusj, strøm, ++. Guiden steller i stand til frokost når du kommer tilbake fra leik, og middag før du skal ut til fotoskjulet på kvelden. Du smører også en niste som du har til kvelden og/eller morgenen mens du ligger i skjulet.  

Utenfor huset er det en foringsplass for fugl, hvor man har anledning til å gå ut og fotografere hvis det er ønskelig. Området rundt basen er et fint turområde omringet av skoger, en elv, og landbruksområder. Her er det muligheter for å gå en tur med kameraet for å fotografere landskap. Om det er ønskelig kan vi også ta en felles utflukt for å se etter annet dyreliv, f.eks. lavskrike, jerpe eller eventuelle hjortedyr.

Det er lett å danne seg bilder av dager fulle av innhold, men erfaringen er at det mest sannsynlige du kommer til å gjøre når du er tilbake fra leiken er å spise frokost, ta en dusj, redigere noen bilder fra morgenens økt, før du blir trøtt og sovner på sofaen og blir vekt til middag.   

 

Reise

Oslo - Oppdal

I prisen inngår togbillett fra Oslo Airport Gardermoen, som er en 4,5 timers tur unna Oppdal. Du må selv sørge for å rekke riktig tog slik at du kommer til oss til riktig tid. Om du ønsker å ankomme på annen måte så er det bare å kontakte oss for å få hjelp. Vi henter deg på togstasjonen og bringer deg til basen, som er en 20 minutters kjøretur unna.

All transport i forbindelse med oppholdet hos oss inngår i prisen. Vi har en egen safaribil som har plass til alle. Den siste dagen blir du kjørt tilbake til togstasjonen og får utdelt togbillett tilbake til Oslo av guiden.

 

Program

 

Dag 1:

Fly til Oslo Airport. Ta toget i fire og en halv time nordover til Oppdal stasjon, hvor du vil bli plukket opp og kjørt til guidens hjem. Detaljer rundt programmet vil bli diskutert mens du får servert middag hos guiden, og vi vil smøre nistepakker før vi gjør klart kamerautstyret og drar ut til fotoskjulene. Det skal være stille i tiurskjulet før klokken 21.00

Dag 2 - 4

Foto på morgenen. Guiden henter deg klokken 09.00, og du vil bli tatt med til frokost. Været bestemmer om den blir servert ute eller inne. På dagen er det fritid, med ulike frivillige tilbud for de som vil. Lading av kamerabatterier og redigering av bilder er anbefalt. Middag blir servert på ettermiddagen, etterfulgt av smøring av niste, og utreise til fotoskjulene.

Dag 5:

Siste morgen med foto i fotoskjulet. Frokost, dusjing og pakking av utstyr før avreise med tog til Oslo Airport.

 

Dette inngår i prisen:

  • Guide under hele oppholdet

  • Togbilletter i Norge, og biltransport i Oppdal

  • Oppredd seng

  • Dusj

  • Håndklær

  • Mat og drikke

  • Soveposer og liggeunderlag i fotoskjulene

  • Fotoskjul

 

Dette inngår ikke i prisen

  • Forsikring

  • Flybilletter

  • Personlig utstyr

  • Alkohol

  • Allergivennlig mat

Bekledning/utstyr
- Varme klær for å sitte stille i timevis i minusgrader
- Ullundertøy
- Votter, lue, skjerf
- Fjellstøvler
- Kamera, batterier og fjellstøvler
- Stativ
- Anbefalte objektiver; 200mm+
- Datamaskin for redigering

Varighet
Fem dager, fire morgener.

Oppmøte
Oppdal Togstasjon

Pris
21500 nok per pers.

Passer for
Fotografer og opplevelseslystne